Már évek óta nem vonták be a döntésekbe, pedig sokáig a párt "arca" volt.

Morvai Krisztina jelenleg a Jobbik EP-képviselője.  Pártja nem indítja újra. Várhatóan Budapesten fog tanítani. Azt mondja, ez nem zavarja, mert már sok mindenben nem ért egyet a tőle eltávolodó Jobbikkal.

Morvai Krisztina közleményt adott ki a

- A publikációk egy része azzal vádol, hogy azért támogatom Magyarország bevándorlás-ellenes politikáját, és azért bírálom a Jobbik látványos közeledését a balliberális oldalhoz, mert a párt nem kíván jelölni a 2019-es EP választáson, és ezért megsértődtem, mi több, a Fideszben szeretném folytatni politikai pályafutásomat. Ezek elkeserítő vádak, mert azt sugallják: ma Magyarországon egy politikus csak személyes érdekei által motiváltan dönthet.'

Ő „szilárd belső lelkiismerettel és értékrenddel” rendelkezik, a Jobbik viszont nem „erkölcsileg felnőtt párt”.

'Tekintettel arra, hogy a Jobbik vezetősége az eredeti elveket és értékrendet feladta, a jelenlegi helyzetben nem is vállalnék színeikben képviselőjelöltséget vagy egyéb politikai tisztséget.'

A politikusnő egy pillanatig sem titkolja, hogy szívesen vállalt volna még egyszer öt évet az EP-ben, úgy érzi, „szükség lenne a munkájára.” De a magyar jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy függetlenként induljon az EP-választáson, és mint írja, „az elmúlt közel tíz év bebizonyította számomra, hogy a pártokrácia keretei között való közéleti szereplés nem összeegyeztethető a személyiségemmel és lelkiismeretemmel”.

Számára elfogadhatatlan, hogy egy a Jobbik látványosan közeledik a baloldalhoz, ahogy ő fogalmaz: 'azokhoz az erőkhöz”, amelyek „az 1956-as Forradalom és Szabadságharc 50. évfordulóján lezajlott tömeges és kirívó súlyú emberi jogi jogsértéseket tagadják, illetve bagatellizálják.”