Fél év alatt már másfélszeresére drágult, és ez tovább folytatódik...

Fél év alatt a másfélszeresére drágult, és nem egy boltban már 60 forint felett is adják darabját, de a piacon se találunk 45 forintnál olcsóbban. Év végére akár 80 Ft is lehet egy darab tojás!
A vaj, a csirkemell és a tejföl után a tojás ára is az egekbe emelkedhet. Januárban még 30 forintba került, karácsonyra pedig 80-ra emelkedhet. De miért?

A tojásár emelkedése mögött az állhat, hogy húsvét óta hiány van belőle az egész EU-ban, ugyanis számos tojótelepet be kellett zárni, Oroszországból és a Balkánról pedig nehéz importálni, elsősorban a szigorú uniós állat-egészségügyi előírások miatt.

Hazánkban annak ellenére van hiány az árucikkből, hogy csökken a tojásfogyasztás. Míg tíz éve 300 tojást evett meg egy átlagos magyar évente, addig idén ez már csak 215-öt volt.
Magyarország egykor tojásból is önellátó volt, de ma már import nélkül nem működik a piac. Ennek oka az, hogy a hazai tartási kedv visszaesett, és ebben nem csak a megszűnt téeszeknek volt szerepe, hanem annak is, hogy a tojástermelés mára meglehetősen eszközigényes, éppen ezért drága tevékenység lett.