Akik kiléptek a magánnyugdíjpénztárból, azokra pontosan ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint akik sosem voltak tagok - mondta Matolcsy...

Matolcsy: A kormány nem tartozik semmivel a volt magánnyugdíjpénztári tagoknak!

Az MNB elszámolásaiban megjelent egy 2826 milliárd forintos tétel, amellyel az állam a nyugdíjpénztári átlépések miatt tartozik, Matolcsy György elmagyarázta, hogy valójában miért nincs tartozás. Vagyis: semmire nem számíthatnak már a volt magánnyugdíjpénztári tagok az államtól.

Miután az MNB egy jelentésében többen is kiszúrtak egy 2826 milliárd forintos tételt, egy ellenzéki képviselő kérdésére Matolcsy Györgyöt azt válaszolta, hogy:

'mindez csak statisztika, valahol el kell ugyanis számolni az államháztartási adatokban a pénzeket, amelyek a magánnyugdíjpénztári tagok átlépésekor kerültek az államhoz.'

Tartalmi szempontból, jogi, számviteli és költségvetési értelemben nincs jelentősége ennek az összegnek – így a jegybankelnök. Azokra, akik kiléptek a magánnyugdíjpénztárból, pontosan ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint akik sosem voltak tagok. Mint írta, „az előleg kivezetése a statisztikákból az elszámolási szabályok szerint a jövőben a kapcsolódó nyugdíjfizetésekkel arányosan történik”, vagyis legalább egy halvány ígéret van arra, hogy amikor az érintettek nyugdíjba mennek, kaphatnak több nyugdíjat. Ám mivel nincsenek egyéni számlák, a kormány pedig már elköltötte a pénzt, senki nem tudja, hogy ez hogyan válhat valóra.

ELŐZMÉNY:  Az Orbán-kormány által 2011-ben a magánnyugdíjpénztárakból az állami nyugdíjkasszába átcsoportosított  közel 3000 milliárd forintot. Ez hatvanezer magánnyugdíjpénztári tag  megtakarítását  jelentette.