Az építőipari szektor az egyik legproblémásabb hazai ágazat.

2013 tavasza óta folyamatosan emelkedik az ágazat összesített alkalmazotti létszáma, jelenleg mintegy 166 ezer munkavállaló dolgozik a szektorban. Ennek ellenére az ágazat nem problémamentes, a cégtörlési arányok rendkívül magasnak számítanak szektorszintű összehasonlításban is.

A magas cégtörlési arány egy másik problémás tényezővel is összefüggésbe hozható, miszerint a szektorban rendkívül sok a rövid életű mikrovállalkozás. Nem lehet általánosítani, de a mikrocégek egy része kicsúszhat a kormányzati szervek ellenőrzése alól. Bár kétségtelen, hogy történt előrelépés az elmúlt években e tekintetben, mégis a szektor teljesítményének egy részét elég nehéz mérni és ellenőrizni.

Ezt támasztja alá az is, hogy továbbra is magas a felszámolások száma. 2017. harmadik negyedévében 249 építőipari cég ellen indult felszámolás, de ezen eljárásokban nem túl kedvezők a hitelezők esélyei a követeléseik behajtására. A megszűnések többsége kényszertörléssel zárul, ami szintén azt jelzi, hogy a követelések behajtására alacsony az esély. 

A hitelezők sokszor eleve nem is próbálkoznak a behajtással, mert legtöbbször a behajtási költségeiket sem tudják begyűjteni, nemhogy az eredeti követelést.

A legmagasabb fluktuációt Budapest, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye produkálta.