Amivel nem foglalkoznak az nincs - gondolják ők...

Összesen 28 önkormányzattól kérte ki az Átlátszó.hu, hogy milyen levelet küldött nekik az OLAF, miután lezárta a vizsgálatait az Elios-ügyben. De csak nyolc helyről adtak ki információkat, kilenc település válaszra sem méltatta a portált.

Szekszárd az OLAF-ra hivatkozva megtagadta az adatigénylést. Jászberény, Szolnok és Zalaegerszeg pedig azt válaszolta, hogy megkérdezik Polt Pétertől, hogy kiadhatják-e az EU csalás elleni hivatalától kapott levelet.

Hévíz polgármestere az OLAF-tól vár választ, hogy közölheti-e a levelet, de ugyanígy tett korábban Hajdúböszörmény, Alsópáhok, Hatvan és Cegléd önkormányzata is.

Aki még válaszra sem méltatták az újságírót:

Bácsalmás, Balatonfüred, Kiskunfélegyháza, Paks, Sárvár, Siófok, Szigetszentmiklós, Tapolca és Vác

Így aztán nyolc város válaszolt: Gyál, Hódmezővásárhely, Kalocsa, Miskolc, Mórahalom, Mezőhegyes, Siklós és Tamási.

A nyilvánosságra hozott levelekből az a kép rajzolódik ki: az OLAF szerint felülről irányították a közvilágítási pályázatokat, amelyeket az Elios nyert. Kalocsán például amikor a város bekért három, egymástól független árajánlatot, hogy kiszámolhassa a projekt piaci árait, a két gyengébb ajánlat minden egyes tétele épp 5 és 7 százalékkal volt drágább, ráadásul a három ajánlatban pontosan ugyanazt a számolási hibát sikerült elkövetni. Több személyi összefonódást is találtak a pályázatok kiírói és a nyertes cég között, és az is rendszeres volt, hogy a pályázati kiírást az utolsó napokban változtatták meg úgy, hogy az új feltételek mellett lehessen EU-s pénzeket felvenni.