Egyetlen nyilatkozattal letudható lesz a bevallási és nyilvántartási kötelezettség!

Jövőre 12 millió forint lesz az ÁFA-ban a legkisebb vállalkozásoknál az adómentesség felső összeghatára. Erről már meg is kezdték az egyeztetést az Európai Bizottsággal, mert az összeghatár ilyen mértékű emeléséhez az Európai Unió engedélyére is szükség van.

Megkétszerezték így a legkisebb vállalkozások adókedvezményét, mert az eddigi havi félmillió forint helyett már egymillió forintos bevételnél is lehet a kisadózók tételes adója alapján fizetni, emellett kétmillió forinttal, évi 8 millió forintra emelték az alanyi mentesség határát is. A két intézkedéssel a kisvállalkozások összességében több mint 24 milliárd forint közterhet spórolnak meg.

A könnyítés tovább folytatódik

Több mint 605 ezer adózónak jelenthet könnyebbséget az, ha az alanyi áfamentesség jelenlegi 8 millió forintos felső határa 12 millió forintra nő. Az összeg megegyezik a kata bevételi határával, amivel az unióban is példaértékű lehet a magyarországi kisvállalkozók minimális adó-adminisztrációja.
Ha ezt Brüsszel támogatja, a jövőben az évi 12 millió forintnál kisebb bevételt elérő vállalkozások már évi egyetlen nyilatkozattal is letudhatják a bevallási és nyilvántartási kötelezettségüket!